
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bugün İslam âleminin Arapça bilen bilmeyen herkesin ortak sorunu Kur’an’ı doğru anlıyor muyuz? Nasıl anlamalıyız ve neden uygulayamıyoruz problemleridir. Eğer dikkatli bir şekilde okursak bu kitap, yanlışın nerede olduğunu belirlemiştir. Kelimeleri kutsayıp anlamadığımıza iman ettiğimiz açıkça ortadadır. Yüzyıllar önce yazılmış bir metni Arapça bilsek de dillerin her an geliştiğini kelimelerin yeni anlamlar kazandığını göz önünde bulundurursak Kur’an’ın indirildiği dönemi anlamadan insanların dünya görüşünü çözümlemeden Kur’an tamamıyla anlamamız çok zordur.
Bir dili, sadece konuşma ve düşünmenin aracı olarak değil, ondan daha önemlisi, kendilerini çevreleyen dünyayı anlamanın ve yorumlamanın bir aracı olarak kullanan insanların weltanschauung’unu yahut dünya görüşünü, en sonunda kavramsal olarak anlayabilmek amacıyla o dilin anahtar terimleri üzerinde yapılan analitik çalışma olan “ semantik” yöntemiyle yazar Kur’an’a ışık tutmaya ve onu anlamlandırmamıza yardımcı olmaktadır.
Yapılan semantik tanımından da anlaşılacağı üzere Kuran’daki anahtar kelimeler incelenmiş bu kelimelerin köklerini cahiliye de kullanılan manalarını ve Kuran’da geçen manalarını karşılaştırılmış ve kelimelerin Kuran’la kazandığı yeni ilişkisel manalar ortaya konulmuştur. İman, Küfr, İslam, Müslüman, Hüda, Delalet, İlm, Cehl, Hilm bu kelimelerden bazılarıdır.
Bu yazı toplamda 2073 defa okundu.